Abessinier och somali

ABYKLUBBEN

För abessinier och somali intresserade

Abessinier och Somali - en graciös och elegant katt 

Abessinier/somali är en medelstor muskulös katt med långa seniga, slanka ben och små ovala tassar. Ansiktet är hjärtformat med tydliga ansiktsmarkeringar. Ansiktet smyckas av stora, lysande, uttrycksfulla och mandelformade ögon i bärnsten, gul eller grön nyans som också är markerade av eyeliner och sitter brett isär. Öronen är något rundade, breda i basen och alerta och sitter brett isär, ibland prydda med små tofsar.


Abessiniern har kort, tättliggande, spänstig och något sträv päls och en ganska lång avsmalnande svans, medan somalin har semilång, mjuk och silkig päls och en buskig svans samt pälsad krage och byxor.  Både abessinier och somali har en tickad päls där varje hårstrå är randigt med två eller fler färgband där den yttersta spetsen på hårstrået är mörkare. Den unika pälsen ger katten ett vilddjurs utseende. I pannan kan man tyda ett mörkt mönster som liknar bokstaven ”M”. Den mörka färgen forsätter sedan ner längs hela ryggraden som en ål och avslutas vid svansens tipp som är helfärgad.


Abessinier/somali finns i fyra olika färger, viltfärgad (unikt rödbrun/svart), sorrel (varmt kopparröd/brun), blå (varmt blågrå/aprikos) och fawn (crèmebeige/rosa). Ytterligare kan dessa färger kombineras med silver (vitt) så det finns en färg för varje smak. 

Det som skilljer abessinier och somali åt är hårsanlaget. En somali har två långhårsanlag medan en abessinier har två korthårsanlag. Parar man en somali med en abessiner får man en abessinier variant där avkomman har ett långhårsanlag från somalin och en korthårsanlag från abessiniern. Katten blir korthårig men har något längre och lenare päls än en abessinier.


Temperament
Abessinier/somali är en lekfull och nyfiken katt som tycker om att vara med dig och hjälpa till med allehanda saker som t ex att laga mat, bädda sängen och gå på toaletten. Abessiniern vill vara nära människor och de flesta gillar när det kommer gäster, de vill helt enkelt vara med när och där det händer något. Abessiniern/somalin kan lära sig det mesta bara den själv har någon nytta av det. Många abessinier/somali lär sig ganska snabbt att gå i sele, att apportera leksaker och att öppna dörrar – det finns alltid något spännande på andra sidan…Historia
Den första katt som registrerades med namnet abessinier var en katt i England år 1896. Katten var viltfärgad och hade en tickad päls.
Man vet att det var en dam med efternamnet Barret-Lennard som förde hem en katt vid namnet Zula som segertrofé från upproret i landet Abessinien år 1868. Det kan vara denna katt som lade grunden till aveln som ledde fram till rasen abessinier, men en katt ensam kan inte ge upphov till en hel ras. Enligt samma teori om ursprunget hävdas att andra engelska medborgare tog med sig tamkatter som hade tickad päls från Abessinien. Den första specialklubben för abessinier bildades i England 1929. Till Skandinavien kom ett fåtal abessinier under 1930-talet och till Sverige importerades den första abessiniern från England 1953. Somalin som är en långhårig abessiner och som är resultatet av en parning mellan två abessinier varianter där båda långhårsgenerna nedärvdes, godkändes som ras 1982 i Sverige.